Hembesök     Bästa kvalitet     Prisgaranti

Menu

underhåll av bänkskivor i granit

Ditt val av bänkskiva handlar inte bara om det visuella och estetiska. Materialets tålighet och livslängd är en viktig aspekt som många åsidosätter. Bänkskivorna är den del av köket som tar mest stryk, och ifall du inte tar hand om köksbänken på ett korrekt sätt så riskerar du att förkorta hållbarheten med upp till flera år. Varje material har unika egenskaper, och de behöver därför behandlas på olika sätt.
​​​​​​​
Några generella tips att komma ihåg är att vatten och värme är särskilt skadliga för bänkskivor, varför du ska försöka att hålla köksbänken fri från vatten genom att torka av den ordentligt samt att använda underlägg om du placerar någonting varmt på bänkskivan.

​​​​​​​

Regelbunden behandling av bänkskivor i Granit


Då granit är en natursten så har den en absorberande förmåga, likt andra stenar. Med rätt behandling står sig dock granit mot missfärgningar och ytan håller sig vacker under lång tid. För bästa resultat bör granit impregneras innan användning. Kolla med din leverantör om bänkskivan är impregnerad eller inte. Om inte så kan du vaxa granitskivan med ett impregneringsmedel som är lämpligt för granit.
​​​​​​​
Sedan bör du göra om proceduren ett par gånger per år, beroende på hur mycket slitage bänkskivan utsätts för. Oavsett vilket impregneringsmedel du använder så bör du följa tillverkarens instruktioner noggrant

Daglig rengöring av bänkskivor i Granit


Liksom andra stenprodukter är graniten känslig för syra. Graniten är dock tätare än annan natursten, vilket innebär att du i princip kan använda vanliga rengöringsmedel utan problem. Vi rekommenderar dock att du undviker daglig rengöring med sura rengöringsmedel och produkter som innehåller kemikalier.
För den dagliga rengöringen bör du använda dig av en fibertrasa som du fuktar med ljummet vatten. Var noggrann med att torka ytan helt torr efter rengöring.
Vid behov kan du även använda dig av grönsåpa. Var noggrann med att torka bänkskivan helt ren efter rengöring.

​​​​​​​

Vi rekommenderar att du alltid ser till att använda underlägg till alla glas, tallrikar och övrigt porslin för att undvika potentiella frätskador på din granitskiva.

Kalkavlagringar


För att bli av med kalkavlagringar på din granitskiva kan du använda citron eller ättika (12%) eftersom granit klarar surhet bättre än annan natursten.
​​​​​​​Gnugga försiktigt bort kalkavlagringarna med en fibertrasa eller en tvättsvamp som inte repar materialet, t.ex. en nylonsvamp. Torka sedan av ytan med såpa och vatten och var noggrann med att torka ytan helt torr.

Fläckar på bänkskivor i Granit


Granit är ett tätare material än t.ex marmor och kalksten. Detta innebär att du kan använda lite starkare rengöringsmedel för att behandla fläckar på granit.
​​​​​​​Grönsåpa är rekommenderat, men du kan även använda vanliga “allrent” produkter så länge du ser till att noga torka bort rengöringsmedlet efter behandling. Använd gärna en fibertrasa för bästa resultat.  

Svårare fläckar på bänkskivor i Granit


Även om granit är motståndskraftigt mot fläckar så kan fettfläckar bli permanenta ifall de tränger ner i skivan.
Om en fettfläck skulle uppstå så behöver du blöta bort den för att den ska försvinna helt.
​​​​​​​Alkoholer som Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd sprit och blyfri bensin (95 oktan) kan användas som fläckborttagare, men se till att du torkar bort alkohollösningarna noggrant med fibertrasa fuktad i vatten efter behandling.

Härdade fläckar på bänkskivor i Granit


Börja med att försiktigt skrapa bort fläcken med en bordskniv med eggen uppåt eller en rakhyvel. Torka sedan av ytan med en fibertrasa och såpa.

Matta/glanslösa bänkskivor i Granit


Genom att behandla granitskivan enligt instruktionerna under “Regelbunden behandling” bibehåller granitskivan sin glans. Om du upplever att din bänkskiva har tappat glansen så gör en extra impregnering.  Värme och bänkskivor i Granit


​​​​​​​En bänkskiva i granit har en hög tolerans för värme. Detta till trots rekommenderar vi att värmetåliga underlägg används för heta pannor, plåtar och andra köksredskap som ska ställas på bänkskivan.

 UNDERHÅLL FÖR ANDRA BÄNKSKIVOR

underhåll av bänkskiva i marmor

underhåll av bänkskiva i KVARTS

underhåll av bänkskiva i kalksten