Hembesök     Bästa kvalitet     SNABB LEVERANS

Menu

underhåll av bänkskivor i kalksten

Thala grey kalksten bänkskivaThala grey kalksten bänkskiva
Royal grey kalksten
Ditt val av kalksten bänkskiva handlar inte bara om det visuella och estetiska. Materialets tålighet och livslängd är en viktig aspekt som många åsidosätter. Bänkskivorna är den del av köket som tar mest stryk, och ifall du inte tar hand om köksbänken på ett korrekt sätt så riskerar du att förkorta hållbarheten med upp till flera år. Varje material har unika egenskaper, och de behöver därför behandlas på olika sätt.
​​​​​​​
Några generella tips att komma ihåg är att vatten och värme är särskilt skadliga för bänkskivor, varför du ska försöka att hålla köksbänken fri från vatten genom att torka av den ordentligt samt att använda underlägg om du placerar någonting varmt på bänkskivan.

​​​​​​​

Regelbunden behandling av KALKSTEN BÄNKSKIVA 

​​​​​​​
Kalksten är, liksom marmor, ett poröst material som är känsligt mot vätska. Kalkstensskivan kan med fördel impregneras med grönsåpa (1 del såpa till 4 delar vatten) innan användning och sedan ca 4 gånger per år för bästa resultat.

Daglig rengöring av KALKSTEN


Det är viktigt att du håller din bänkskiva torr från vätskefläckar genom att torka bort eventuella fläckar så snabbt som möjligt efter att de har uppstått.
Kalkstensskivor är känsliga mot syra och salt, och du bör undvika att använda rengöringsprodukter med låg PH-halt eller rengöringsprodukter som innehåller saltlösningar eller kemikalier.

Vi rekommenderar att du använder en fibertrasa som du fuktar i ljummet vatten vid enklare rengöring. Vid behov kan du även använda grönsåpa. Var även noggrann med att torka bänkskivan helt torr efter rengöring.

 
Vi rekommenderar att du alltid ser till att använda underlägg till alla glas, tallrikar och övrigt porslin för att undvika potentiella frätskador på din kalksten bänkskiva.

Kalkavlagringar på  KALKSTEN


Kalkavlagringar som uppstår på kalkstensskivor bör hanteras med varsamhet.
Starka kemikalier och sura rengöringsmedel skadar kalkstensskivan, och “vanliga” rengöringsmedel för avlägsnande av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador i din bänksskiva.

​​​​​​​Du bör därför använda dig av en särskild "stensåpa" som är en mer koncentrerad typ av grönsåpa. Var noggrann med att kontrollera så att du införskaffar en “stensåpa” som är kompatibel med kalksten.

Fläckar på bänkskivor i KALKSTEN


För behandling av fläckar kan du applicera en såpalösning av 1 del såpa och 8 delar vatten på fläcken och sedan torka rent. Vid behov kan lösningen täckas med en disksvamp och lämnas över natten.

​​​​​​​Om fläcken bara delvis går bort kan metoden upprepas tills dess att fläcken är borta. Var noggrann med att torka bänkskivan helt torr efter behandling. Använd gärna en fibertrasa för såväl rengöring som torkning.

Svårare fläckar på KALKSTEN BÄNKSKIVA


För tuffare fläckar på kalkstensskivor kan du använda dig av antingen ett fettlösande rengöringsmedel utan färg eller kemiskt ren alkohol eller bensin. Det är okej att skrubba fläcken lite lätt med t.ex. en nagelborste.
​​​​​​​Efter att du använt dig av dessa medel kommer kalkstenens yta att ha avfettats, och du behöver därför impregnera ytan på nytt. Såpa stenen enligt instruktionerna under “Regelbunden behandling”.

Härdade fläckar på bänkskivor i KALKSTEN BÄNKSKIVA


Det är mycket svårt att behandla härdade fläckar på kalkstensskivor. Du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt, eller en rakhyvel och sedan torka av ytan med en fibertrasa och såpa.
​​​​​​​Vid behov kan du använda dig av kemiskt ren alkohol eller bensin, men kom ihåg att torka ytan helt torr och sedan impregnera den enligt instruktionerna under “Regelbunden behandling”.

Matta/glanslösa i KALKSTEN


En skadad bänkskiva kalksten. bänkskiva bör helst lämnas in för professionell slipning på t.ex. ett stenhuggeri. Du kan dock, utan att riskera att kalkstenen skadas, impregnera kalkstensskivan i enlighet med instruktionerna under “Regelbunden behandling” för att mätta materialet.


​​​​​​​Värme och bänkskivor i KALKSTEN


Kalksten är hyfsat värmetålig, men du bör undvika att utsätta din bänkskiva för grava värmeväxlingar.
​​​​​​​Hög värme kan orsaka såväl märken som sprickor i bänkskivan och du bör därför alltid använda underlägg med hög värmetålighet för att skydda kalkstensskivan mot värmeskador.


 UNDERHÅLL FÖR ANDRA BÄNKSKIVOR

underhåll av bänkskiva i marmor

underhåll av bänkskiva i granit

underhåll av bänkskiva i ROSTFRITT