Hembesök     Bästa kvalitet     SNABB LEVERANS

Menu

underhåll av bänkskivor i keramik

Ditt val av bänkskiva handlar inte bara om det visuella och estetiska. Materialets tålighet och livslängd är en viktig aspekt som många åsidosätter. Bänkskivorna är den del av köket som tar mest stryk, och ifall du inte tar hand om köksbänken på ett korrekt sätt så riskerar du att förkorta hållbarheten med upp till flera år. Varje material har unika egenskaper, och de behöver därför behandlas på olika sätt.
​​​​​​​
Några generella tips att komma ihåg är att vatten och värme är särskilt skadliga för bänkskivor, varför du ska försöka att hålla köksbänken fri från vatten genom att torka av den ordentligt samt att använda underlägg om du placerar någonting varmt på bänkskivan.

​​​​​​​

Regelbunden behandling av bänkskivor i KERAMIK

​​​​​​​
Keramik är motsatsen till porös, vilket gör att ytan är otroligt motståndskraftig mot såväl fläckar som kemikalier. En bänkskiva i keramik behöver därför inte impregneras före användning.

Daglig rengöring av bänkskivor i KERAMIK


​​​​​​​För den dagliga rengöringen kan du använda dig av en fibertrasa som du fuktar med ljummet vatten. Var noggrann med att torka ytan helt torr efter rengöring.
Vid behov kan du även använda dig av grönsåpa. Undvik dock att behandla keramikskivan med stålull.

Kalkavlagringar på bänkskivor i KERAMIK


Behandla kalk med ett surt rengöringsmedel, dvs ett rengöringsmedel med lågt PH-värde. Avkalkningsmedel kan med fördel användas utan risk för att skada den keramiska ytan.

Fläckar på bänkskivor i KERAMIK


Fläckar efter t.ex. fett, kaffe och vin behandlas med ett alkaliskt rengöringsmedel, medan fläckar från juice och läsk bör behandlas med ett oxidantiskt rengöringsmedel.

Svårare fläckar på bänkskivor i KERAMIK


Vid svårare fläckar från t.ex. nikotin, bläck eller stearin bör du använda någon form av lösningmedel som innehåller alkohol, såsom aceton, lacknafta eller terpentin.

Härdade fläckar på bänkskivor i KERAMIK

​​​​​​​
Vid härdade fläckar bör du använda någon form av lösningmedel som innehåller alkohol, såsom aceton, lacknafta eller terpentin.

Matta/glanslösa bänkskivor i KERAMIK

​​​​​​​
Keramikens yta ska behålla sin ursprungliga glans utan behandling. Undvik att polera din bänkskiva i keramik!


Värme och bänkskivor i Kvarts 


Keramik är extremt värmetåligt, och grytor, stekpannor och plåtar kan därför placeras på ytan utan att den spricker.
​​​​​​​Däremot bör du inte utsätta din bänkskiva för direktkontakt med eld eller grill.

 UNDERHÅLL FÖR ANDRA BÄNKSKIVOR

underhåll av bänkskiva i KVARTS

underhåll av bänkskiva i kalksten

underhåll av bänkskiva i ROSTFRITT