Hembesök     Bästa kvalitet     SNABB LEVERANS

Menu

underhåll av bänkskivor i kvarts

Ditt val av bänkskiva i kvarts komposit handlar inte bara om det visuella och estetiska. Materialets tålighet och livslängd är en viktig aspekt som många åsidosätter. Bänkskivorna är den del av köket som tar mest stryk, och ifall du inte tar hand om köksbänken på ett korrekt sätt så riskerar du att förkorta hållbarheten med upp till flera år. Varje material har unika egenskaper, och de behöver därför behandlas på olika sätt.
​​​​​​​
Några generella tips att komma ihåg är att vatten och värme är särskilt skadliga för bänkskivor, varför du ska försöka att hålla köksbänken fri från vatten genom att torka av den ordentligt samt att använda underlägg om du placerar någonting varmt på bänkskivan.

​​​​​​​

Regelbunden behandling av bänkskivor i Kvarts komposit

Då kvarts inte är ett material som absorberar vätska behöver du inte regelbundet impregnera bänkskivor som används för inomhusbruk.

Daglig rengöring av bänkskivor i kvarts


När det kommer till dagligt underhåll kräver kvartsskivor inget särskilt underhåll, utan det räcker gott och väl med att torka av bordsskivan med en trasa, gärna i mikrofiber, varmt vatten och ett PH-neutralt rengöringsmedel. Vid ett PH-värde omkring 7 är rengöringsmedlet att anses som neutralt, och vanliga diskmedelsmärken anses generellt som neutrala. Det finns även särskilda rengöringsmedel för kvarts att köpa. Det är dock viktigt att undvika sura och alltför starka rengöringsprodukter. Om frätande eller mycket sura vätskor spills på en kvartsskiva är det viktigt att torka upp vätskan omedelbart så att vätskan inte hinner absorberas av materialet.

Kalkavlagringar på bänkskivor i kvarts


Hårt vatten, d.v.s. vatten som innehåller mycket kalcium och magnesium, kan lämna kalkavlagringar efter sig på kompositsten. För att rengöra ytorna från kalkavlagringar kan du antingen blada ihop en rengöringspasta med lika delar bakpulver och vinäger. Låt pastan vara på ytan i 10-15 minuter innan du torkar av med en trasa i mikrofiber och kallt vatten. Se till att du torkar ytan helt torr. En alternativ metod är att spruta saltsyra på avlagringen och låta syran verka ett par minuter innan du torkar rent med vatten och en trasa i mikrofiber. Det är dock viktigt att inte använda saltsyra på kranar, vattenblandare eller handfat eftersom att ytan då kan skadas.

Fläckar på bänkskivor i Kvarts 


Fläckar som kommer av starkare produkter tvättar du bort med ett PH-neutralt diskmedel som du sedan skrubbar in i fläcken med en tvättsvamp. Tänk på att inte använda en för grov tvättsvamp, utan använd en som inte repar skivan. Tvätta sedan rent med vatten och en trasa i mikrofiber.

Svårare fläckar på bänkskivor i KVARTS


​​​​​​​För de riktigt svåra fläckarna går det bra att använda följande ämnen på kvarts: Rengöringssprit, Ammoniak, Mineralsprit, Vinäger. Tänk dock på att följa tillverkarens anvisningar vid rengöring och skydda händer och ögon.

Härdade fläckar på bänkskivor i KVARTS 


Fläckar som härdar när de torkar, t.ex. matrester, nagellack eller färgrester får du bort genom att försiktigt skrapa bort fläckarna med en slöare typ av kniv t.ex. en bordskniv.
Tänk på att hålla kniven med eggen uppåt för att inte repa bordsskivan. Rengör sedan ytan med varmt vatten, ett PH-neutralt rengöringsmedel och en trasa i mikrofiber.

Matta/glanslösa bänkskivor i KVARTS


Om du upplever att ytan på din kvartsskiva har blivit matt och mist sin forna glans så kan du använda en flersidig möbelspray för att behandla bänkskivan. Fråga efter en möbelspray som passar för kvarts.Värme och bänkskivor i Kvarts 


Även om kvarts är mer värmetåligt än många andra material så kan bänkskivan skadas om den utsätts för extrem hetta, särskilt om det sker i närheten av kanterna. Undvik därför att ställa heta pannor och plåtar direkt på skivan.
​​​​​​​Vi rekommenderar att du alltid använder ett underlägg eller ett värmeskydd för att undvika att riskera skador och sprickor på bänkytan till följd av extrema värmeväxlingar.

Du kan se ditt vackra utbud av komposit bänkskiva här.

 UNDERHÅLL FÖR ANDRA BÄNKSKIVOR

underhåll av bänkskiva i marmor

underhåll av bänkskivor i granit

underhåll av bänkskivor i keramik