Hembesök     Bästa kvalitet     SNABB LEVERANS

Menu

KITCHENS.SE > GUIDE > BÄNKSKIVOR > MARMOR BÄNKSKIVA UNDERHÅLL

underhåll av marmorskivor

Marmor Bänkskiva underhåll. Lär dig själv hur du behåller din marmor bänkskivaMarmor Bänkskiva underhåll. Lär dig själv hur du behåller din marmor bänkskiva
marmor bänskkiva C
Ditt val av bänkskiva handlar inte bara om det visuella och estetiska. Materialets tålighet och livslängd är en viktig aspekt som många åsidosätter. Bänkskivorna är den del av köket som tar mest stryk, och ifall du inte tar hand om köksbänken på ett korrekt sätt så riskerar du att förkorta hållbarheten med upp till flera år. Varje material har unika egenskaper, och de behöver därför behandlas på olika sätt.
​​​​​​​
Några generella tips att komma ihåg är att vatten och värme är särskilt skadliga för bänkskivor, varför du ska försöka att hålla köksbänken fri från vatten genom att torka av den ordentligt samt att använda underlägg om du placerar någonting varmt på bänkskivan.

​​​​​​​

Regelbunden behandling av Marmor


Nya marmor bänkskivor bör behandlas ett par gånger innan användning. Detta är varken tidskrävande eller kostsamt och den ger marmorskivan extra skydd mot fläckar och spill.
Du kan behandla din bänkskiva i marmor med s.k. “Spray wax” men det är viktigt att du säkerställer att du hittar ett “Spray wax” som passar för natursten.
​​​​​​​Alternativt kan du behandla marmorskivan med ett lager paraffinolja eller vanlig grönsåpa. Oavsett vilken behandling du väljer så kan du med fördel låta behandlingen vara i ett par minuter innan du torkar av bänkskivan med en fuktad trasa i mikrofiber och sedan polerar bänkskivan.
marmorbord, carrara marmormarmorbord, carrara marmor
carrara marmor

Daglig rengöring av marmor


Marmorskiva är ett poröst material som absorberar vätska, och det är därför av yttersta vikt att du är observant på spill av all sorts vätska och är noggrann med att torka upp spilld vätska omgående. Marmor är dessutom extra känslig för syrliga vätskor som juice och vin, men även kolsyrat vatten kan riskera att skada en bänkskiva i marmor.
För daglig rengöring räcker det att du torkar av marmorskivan med en mikrofibertrasa fuktad i ljummet vatten. Vid behov kan du även använda dig av grönsåpa, eftersom att fettet i såpan stänger marmorns porer och skyddar därför bänkskivan.
Var noggrann med att torka bänkskivan helt ren efter rengöring.


Vi rekommenderar att du alltid ser till att använda underlägg till alla glas, tallrikar och övrigt porslin för att undvika potentiella frätskador på din marmorskiva.

Kalkavlagringar på Marmor


Kalkavlagringar som uppstår på marmorskivor bör hanteras med varsamhet. Starka kemikalier och sura rengöringsmedel skadar marmorskivan, och “vanliga” rengöringsmedel för avlägsnande av kalk och kalkbeläggningar riskerar att resultera i frätskador i din bänksskiva. Du bör därför använda dig av en särskild "stensåpa" som är en mer koncentrerad typ av grönsåpa. 
​​​​​​​
Var noggrann med att kontrollera så att du införskaffar en “stensåpa” som är kompatibel med marmor.

Fläckar på Marmor


Om fläckar uppstår på din marmorskiva bör du använda dig av rengöringsprodukter som är särskilt avsedda för stenmaterial.
“Stensåpa” är ett effektivt medel för borttagning av fläckar, och se till att du undviker rengöringsprodukter som innehåller blekningsmedel och kemikalier.

Svårare fläckar på MARMOR


Svårare fläckar kan behandlas med antingen ren alkohol eller med s.k. “thinner”. Torka sedan med en trasa i mikrofiber och eftertorka med en mikrofibertrasa fuktas i ljummet vatten. Fettfläckar kan behandlas genom att värma fläcken med t.ex.
en hårtork och sedan strö på stärkelse i form av potatismjöl. Låt sedan potatismjölet ligga på fläcken och absorbera den i en till två timmar. Denna behandling kan upprepas vid behov.
Torka sedan av med fibertrasa. Medel som kan användas på natursten utan att skada bänkskivan är t.ex. olika alkoholer som Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd sprit och blyfri bensin (95 oktan).

Härdade fläckar på MARMOR 


Det är mycket svårt att behandla härdade fläckar på marmorskivor. Du kan försöka att försiktigt skrapa med en bordskniv med eggen uppåt, eller en rakhyvel och sedan torka av ytan med en fibertrasa och såpa.

Matta/glanslösa Marmor

​​​​​​​
En skadad marmor bänkskiva bör helst lämnas in för professionell slipning på t.ex. ett stenhuggeri. Du kan dock, utan att riskera att marmorn skadas, impregnera marmorskivan i enlighet med instruktionerna under “Regelbunden behandling” för att mätta materialet.Värme och Marmor


Även om marmor tål att utsättas måttlig värme under mycket kort tid så bör du undvika att utsätta din bänkskiva för värmeväxlingar. Värme kan orsaka såväl märken som sprickor i bänkskivan och du bör därför alltid använda underlägg med hög värmetålighet för att skydda marmorskivan mot värmeskador.


Du kan se ditt vackra utbud av marmor bänkskiva här.


 UNDERHÅLL FÖR ANDRA BÄNKSKIVOR

underhåll av kalksten bänkskiva

underhåll av bänkskiva i granit

underhåll av keramik bänkskiva